Stanje & Pogledi

Osebna asistenca je zbir storitev, ki ljudem, ki v vsakdanjem življenju potrebujejo pomoč drugega, omogoča neodvisno in bolj kakovostno življenje. Za osebno asistenco lahko zaprosijo tudi osebe z avtizmom. Zakon o osebni asistenci le-to ureja za odrasle osebe, šoloobveznim otrokom je lahko po Zakonu o usmerjanu otrok s sposebni potrebami dodeljen začasni spremljevalec, pri društvu Aspi pa lahko za prostovoljca, ki nudi osebno asistenco zaprosijo odrasle osebe z Aspergerjevim sindromom.

 

Zdravljenje avtizma je maraton. Za vidnost napredka je potreben čas. Ne obupajte. Ne podležite melanholiji. Ne pustite se ukalupiti sistemu. Ne bo vedno lahko in, kot si želite, a se borite naprej. Vaš trud bo pustil svoj odtis.

 

Obvestilo za javnost ob Svetovnem dnevu zavedanja o avtizmu, 2.4.2021.

Za avtizmom v Sloveniji zboli 1 otrok na 50 rojstev, kar predstavlja okoli 2% vseh novorojencev, številke pa iz leta v leto rastejo. Po podatkih NIJZ je bilo v letu 2019, pri otrocih starih do 19 let, napotenih na specialistično zdravstveno obravnavo zaradi suma na avtizem, kar 487 otrok.

 

E novice

*obvezna polja

Za pošiljanje obvestil uporabljamo Mailchimp. Zbrani podatki bodo uporabljeni izključno za namen obveščanja. Odjavite se lahko kadarkoli.Več tukaj.