Stanje & Pogledi

Osebna asistenca je zbir storitev, ki ljudem, ki v vsakdanjem življenju potrebujejo pomoč drugega, omogoča neodvisno in bolj kakovostno življenje. Za osebno asistenco lahko zaprosijo tudi osebe z avtizmom. Zakon o osebni asistenci le-to ureja za odrasle osebe, šoloobveznim otrokom je lahko po Zakonu o usmerjanu otrok s sposebni potrebami dodeljen začasni spremljevalec, pri društvu Aspi pa lahko za prostovoljca, ki nudi osebno asistenco zaprosijo odrasle osebe z Aspergerjevim sindromom.

 

Žal ni enostavnega odgovora ali cepiva povzročajo avtizem. Vsekakor pa nakazujejo nekatere ugotovitve raziskovalcev, da lahko v primeru genetskih predispozicij ter nekaterih ostalih dejavnikov cepiva pripomorejo, da pride do točke preloma, ki lahko pripelje tudi do avtizma.

 

Zdravljenje avtizma je maraton. Za vidnost napredka je potreben čas. Ne obupajte. Ne podležite melanholiji. Ne pustite se ukalupiti sistemu. Ne bo vedno lahko in, kot si želite, a se borite naprej. Vaš trud bo pustil svoj odtis.

 

Obvestilo za javnost ob Svetovnem dnevu zavedanja o avtizmu, 2.4.2021.

Za avtizmom v Sloveniji zboli 1 otrok na 50 rojstev, kar predstavlja okoli 2% vseh novorojencev, številke pa iz leta v leto rastejo. Po podatkih NIJZ je bilo v letu 2019, pri otrocih starih do 19 let, napotenih na specialistično zdravstveno obravnavo zaradi suma na avtizem, kar 487 otrok.

 

E novice

*obvezna polja

Za pošiljanje obvestil uporabljamo Mailchimp. Zbrani podatki bodo uporabljeni izključno za namen obveščanja. Odjavite se lahko kadarkoli.Več tukaj.