Zgodnji znaki avtizma

Zgodnje prepoznavanje motenj avtističnega spektra je za zdravljenje in razvoj otroka ter življenje družine izrednega pomena. Zgodnja diagnoza avtizma pomeni zgodnje interveniranje, to pa ima lahko ključen vpliv na otrokovo vedenje, delovanje in prihodnje dobro počutje.

 

Zgodnje prepoznavanje motenj avtističnega spektra (MAS) je za zdravljenje in razvoj otroka ter življenje družine izrednega pomena.

Nenavadnosti v socialnem delovanju dojenčkov in malčkov, kakor tudi njihova pozornost in interakcija z nesocialnim okoljem, so lahko zgodnji opozorilni znaki. Vsak od teh znakov je lahko sam zase povsem tipičen; npr. kako otrok prenaša spremembe, sodeluje v smiselnih interakcijah z odraslimi ali kako uporablja domišljijo. Vendar pa vzorec nenavadnega vedenja ali posamezno vedenje, ki čez čas ne preneha, težave v komunikaciji in primanjkljaj v socialnih veščinah, lahko predstavljajo znake tveganja.

Raziskave so pokazale, da starši opazijo zaostanek pri otrocih z motnjo avtističnega spektra pred tretjim letom starosti, vendar se povprečna starost diagnoze ne zgodi pred 5 letom.

Starši naj se za zgodnje prepoznavanje znakov referirajo na tipični razvoj otroka. Posamezna vedenja, ki so značilna za malčke z MAS, so skupaj s primeri našteta spodaj. Pri opazovanju je pomembno, da zaupate tudi svojemu instinktu, nihče namreč vašega otroka ne pozna tako dobro kot vi. Posamezna nenavadna vedenja ali zaostanki so lahko v določenem obdobju prisotni tudi pri normalno razvijajočem otroku.

Znaki avtizma, ki se lahko pojavijo pri otrocih med 12 in 24 mesecem starosti:

 

Znaki avtizma, ki pri otrocih med 12 in 24 mesecem pogosto izostanejo:

 

Zgodnja diagnoza avtizma je ključna, ker pomeni zgodnje interveniranje, ki ima lahko ključen vpliv na otrokovo vedenje, delovanje in prihodnje dobro počutje. Brez zgodnjega odkrivanja ter intervencij se simptomi avtizma lahko poslabšujejo, kar lahko pomembno vpliva na kakovost življenja osebe z avtizmom.

Uporabne povezave:

Tukaj: Zgodnji znaki avtizma - priročnik za strokovne delavce in starše

 

Viri:

[1] https://medschool.ucsd.edu/som/neurosciences/centers/autism/treating-early-autism/Pages/signs.aspx

[2] https://www.autism-society.org/wp-content/uploads/2014/04/learning-signs.pdf

Informacije na portalu in v člankih so povzete po navedenih virih in so informativne narave. Pred vsakim zdravljenjem, izvedbo testiranj ali aplikacijo katerekoli terapije oz. prehranskih dopolnil, se posvetujte z uradnim zdravnikom ali licenciranim DAN zdravnikom. Portal Avtizemgovori ne zagovarja kakršnihkoli medicinskih oz zdravstvenih trditev. Navedene informacije so informativne in so prikaz dognanj in ugotovitev navedenih virov pri posameznem članku. 

E novice

*obvezna polja

Za pošiljanje obvestil uporabljamo Mailchimp. Zbrani podatki bodo uporabljeni izključno za namen obveščanja. Odjavite se lahko kadarkoli.Več tukaj.