Za kaj se zavzemamo na mediju Avtizemgovori.

Povezati in urediti želimo področje razpršenih in različnih informacij glede avtizma in zdravljenja avtizma, ki jih je mogoče danes zaslediti na spletu ter jih, z ustrezno strokovno presojo uredništva in sodelujočih zunanjih strokovnjakov, v uredniški obliki predstaviti na enem mestu ter na ta način pomagati staršem ob prvih znakih avtizma pri njihovih otrocih.

 

Avtizemgovori je uradno registriran medij pri Ministrstvu za kulturo. V prvi vrsti je namenjen staršem otrok z avtizmom, ki se pri svojem otroku prvič srečajo s postavljeno diagnozo avtizem. »Gre za grozen občutek nemoči, ko se ti poraja na tisoče vprašanj brez pravih odgovorov: kaj sedaj, kako naprej, kako pomagati svojemu otroku. Iz lastne iskušnje vem, da smo v tistem trenutku starši prepuščeni predvsem lastni iznajdljivosti, raziskovanju spletnih virov in prizadevanjem, kako najbolje pomagati svojemu otroku.«, Aleksander Žišt, odgovorni urednik.

 

Žal je v Sloveniji še vedno dokaj slabo poskrbljeno za osebe z avtizmom. Predvsem v smislu zgodnjega odkrivanja avtizma, zgodnjih intervencij in zdravljenja oseb z avtizmom. Uradna medicina je večinskega mnenja, da za avtizem ni zdravila. Tako so starši prepuščeni predvsem lastni iznajdljivosti, čeprav je zgodnji pristop k zdravljenju avtizma ključen za osebnostni razvoj in zdravstveni napredek oseb z avtizmom in pomebno vpliva na to ali bo lahko oseba z avtizmom nekoč zaživela samostojno življenje. oz. bo potrebovala spremstvo, nego in pomoč celotno življenje.

 

Za avtizmom je v Sloveniji leta 2019 zbolel že 1 otrok na 50 rojstev[1], kar predstavlja okoli 2% vseh novorojencev. Po podatkih NIJZ pa je bilo samo v letu 2019, pri otrocih starih do 19 let, na primarni zdravstveni ravni napotenih na nadalnjo zdravstveno obravnavo, zaradi suma na avtizem, že 487 otrok, kar predstavlja celo 1 otrok na 45 rojstev.

 

Cilj medija Avtizemgovori je povezati in urediti področje razpršenih in različnih informacij glede avtizma, ki jih je mogoče danes zaslediti na spletu, v Sloveniji in v tujini. Z ustrezno strokovno presojo in kredibilnostjo uredništva in sodelujočih zunanjih strokovnjakov, želimo zbrane informacije v uredniški obliki predstaviti na enem mestu ter na ta način pomagati staršem ob prvih znakih avtizma pri njihovih otrocih.

Na portalu Avtizemgovori bomo objavljali preverjene in kredibilne informacije o bolezni avtizem in o sorodnih bolezenskih stanjih. O zdravljenju in lajšanju znakov avtizma, o pravicah oseb z avtizmom, o formalnem in neformalnem izobraževanju oseb z avtizmom, o terapevtskih in vedenjskih pristopih zdravljenja oseb z avtizmom, o raziskavah in novih dognanjih na področju avtizma … Hkrati želimo predstavljati osebne zgodbe staršev otrok z avtizmom, predstavljati lastne življenske zgodbe oseb z avtizmom, zgodbe njihovih spremljevalcev, pedagogov, strokovnih služb, raziskovalcev, zdravnikov … Vse z namenom širiti zavedanje o avtizmu in nuditi medsebojno pomoč in upanje staršem in osebam z avtizmom, v želji premagati avtizem.

 

Kot uradno registritran medij imamo priložnost raziskovati tudi institucionalni in zakonodajni vidik urejenosti področja avtizma v Sloveniji in način na katerega je iz strani države poskrbljeno za dobrobit oseb z avtizmom v Sloveniji. Zato bomo medijsko pokrivali utemljena prizadevanja interesnih skupin, za izboljšave na tem področju.

 

Medij Avtizemgovori ni financiran iz strani države ali katerekoli interesne skupine. Ustanovila sta ga Aleksander Žišt, oče deklice z avtizmom ter Anita Paučić. Medij se financira iz lastnih sredstev.

V kolikor vas zanima sodelovanje z medijem Avtizemgovori, na področju avtorskih prispevkov, pisem bralcev ali oglaševanja, nam lahko pišete na: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

Aleksander Žišt, odgovorni urednik

 

[1] Statisična analiza pridobljenih podatkov Zavoda za šolstvo, glede na število izdanih odločb o usmerjanju osnovnošolskih otrok z diagnozo avtizem, v Sloveniji v letu 2019.

E novice

*obvezna polja

Za pošiljanje obvestil uporabljamo Mailchimp. Zbrani podatki bodo uporabljeni izključno za namen obveščanja. Odjavite se lahko kadarkoli.Več tukaj.