Kaj je avtizem?

Avtizem je kompleksni razvojni sindrom z nevrološko-biološko osnovo, ki se pojavi v otroštvu. Največje težave se kažejo predvsem na področju socialne interakcije in komunikacije ter v mnogih omejujočih vedenjih.

 

Kaj je avtizem?

Avtizem je nevrobiološka razvojna motnja, ki prizadene predvsem del možganov odgovornih za sporazumevanje in socialne odnose. Pojavi se v otroštvu, nekje do 3 leta starosti.

Večina otrok, ki jih prizadene avtizem izgleda enako, kot njihovi vrstniki, vendar se obnaša in komunicira na drugačne načine. V interakciji z drugimi lahko reagirajo na nenavadne načine, ali pa do interakcij sploh ne prihaja [2]. Avtizem se pojavlja v različnih stopnjah težavnosti in čeprav imajo vse osebe z avtizmom težave na treh glavnih področjih, se le-te pri vsakem posamezniku izražajo drugače zato govorimo o spektru avtističnih motenj ali na kratko MAS.

Simptomi

Glavna simptoma avtizma sta primanjkljaj na področju:

 • socialne interakcije in komunikacije
 • omejenega, ponavljajočega se vedenja

Simptomi se pojavijo v zgodnjem otroštvu (do tretjega leta) in lahko v zgodnji dobi ostanejo neprepoznani, vendar vztrajajo in motijo vsakdanje življenje. Zgodnje odkrivanje in prepoznavanje je za otrokov razvoj izrednega pomena, ker zmanjšuje motnje ter pomaga pri učenju, rasti in napredku.   

Izzivi v socialni komunikaciji

Ljudje z avtizmom imajo težave tako na področju verbalne, kakor neverbalne komunikacije, kot so razumevanje gest, obrazne mimike in intonacije glasu. Mnogi med njimi zelo dobesedno razumevajo govor in mislijo, da ljudje rečejo natančno to, kar mislijo. Težko razumejo in uporabljajo šale in sarkazem ter pogoste fraze in izreke.

Izzive predstavljajo tudi:

 • razumevanje abstraktnih konceptov;
 • dobesedno razumevanje govora;
 • čas za procesiranje informacij in podajanje odgovora je pogosto daljši.

Okoli tretjina oseb z avtizmom nikoli ne razvije govora ali pa je ta zelo omejen. Večinoma razumejo kaj se jim govori, vendar za komunikacijo pogosto uporabljajo druga sredstva, kot so različne kretnje, ki jih običajno razumejo le tisti, ki so osebi z avtizmom zelo blizu. Spet drugi imajo dobro razvit govor in jezikovne veščine, vendar težko sodelujejo v pogovoru, ponavljajo tisto kar je nekdo rekel ali določene fraze (eholalija) ali pa neprestano govorijo le o tistem, kar jih zanima. Osebam z avtizmom je v veliko pomoč, če z njimi govorimo na jasen, dosleden način ter jim damo čas, da obdelajo (sprocesirajo) informacijo, ki jim je bila povedana.

Izzivi na področju socialne interakcije

Ljudje z avtizmom imajo pogosto težave s prepoznavanjem in razumevanjem čustev in občutij drugih ljudi, kakor tudi z izražanjem svojih lastnih. Zaradi tega se zelo težko znajdejo v družbi.

Pogosto:

 • ne razumejo nenapisanih družbenih pravil, ki se jih ostali naučimo mimogrede;
 • ne ponotranjijo osebnega prostora, zato pogosto stojijo preblizu tistega s katerim se pogovarjajo;
 • ne zmorejo prepoznavati čustev ali razbirati mimike drugih, zaradi česar pogosto izpadejo brezčutni;
 • ne razumejo koncepta izmenjave mnenj v pogovoru;
 • iščejo samoto;
 • zdi se, da se obnašajo čudno ali »neprimerno«, saj imajo težave pri izražanju svojih občutij, čustev in potreb;
 • ne iščejo potrditve in tolažbe drugih ljudi;
 • imajo težave pri vzpostavljanju prijateljstva. Nekateri si zelo želijo družbe, pa ne vedo, kako naj to storijo.

Težave s fleksibilnostjo mišljenja

Fleksibilnost mišljenja nam omogoča razumevanje in predvidevanje vedenja drugih ljudi, osmišljanje stvari in dogodkov ter predstavljanje in predvidevanje situacij izven vsakodnevnih rutin. Težave na tem področju pomenijo, da se posameznik z avtizmom lahko sooča z napori pri:

 • razumevanju in tolmačenju misli, občutkov in dejanj drugih ljudi;
 • predvidevanju kaj se bo ali kaj bi se lahko zgodilo;
 • razumevanju koncepta nevarnosti (npr. da je prometna cesta in tek po njej ogrožajoča);
 • sodelovanju v igri: sicer uživajo v domišljijski igri, vendar neprestano ponavljajo isto dejanje ali sceno;
 • spremembah in načrtovanju prihodnjih dejanj;
 • soočanju z novo ali neznano situacijo.

Težav s fleksibilnostjo mišljenja ne smemo zamenjevati s pomanjkanjem domišljije. Ljudje z avtizmom so lahko zelo kreativni in znanih je veliko primerov izrednih umetnikov, glasbenikov ali pisateljev z avtistično motnjo.

Ponavljajoče in omejujoče vedenje

Rutine

Svet je poln nenapisanih pravil in zato zelo nepredvidljiv in zmeden prostor za osebe z avtizmom, ki imajo radi rutine in bi najraje neprestano vedeli, kaj lahko pričakujejo. To lahko pomeni, da želijo iti vedno po isti poti v šolo, da hočejo biti oblečeni v ista oblačila ali da lahko jedo vedno le eno hrano.

Sprememba ustaljenega urnika ali poteka dogodkov je zato lahko zanje zelo stresen dogodek, ki povzroči veliko nervoze in je vir zaskrbljenosti. To so lahko veliki dogodki kot je božič, menjava šole, negotovost na delu ali kaj precej manjšega, kot je sprememba vozne linije avtobusa. Z njimi se veliko lažje soočijo, če so na njih dobro pripravljeni in vedo kaj lahko pričakujejo.

Vir gotovosti jim predstavljajo pravila: ko se enkrat naučijo »pravilne« poti, zelo težko sprejmejo drugačen pristop.

Ponavljajoča se vedenja

Ponavljajoča se vedenja na spektru zelo variirajo. Med drugim se lahko kažejo kot:

 • ponavljajoči se gibi telesa (npr. zibanje, mahanje, udarjanje z rokami pred obrazom…);
 • ponavljajoči se gibi s predmeti (npr. vrtenje koles, obračanje ročic, prižiganje in ugašanje luči…);
 • strmenje v luči ali premikajoče se objekte;
 • ritualistično vedenje (npr. zlaganje stvari v vrsto, večkratno dotikanje predmetov v določenem vrstnem redu…);
 • ozka ali skrajna zanimanja za določene teme.

 

Viri:

[1] https://www.instavtizem.org/assets/pdf/spekter_avtisticne_motnje_pregled_podrocja.pdf
[2] https://www.autism.org/is-it-autism/
[3] https://www.avtizem.net/kaj-je-avtizem
[4] https://www.autismspeaks.org/what-are-symptoms-autism
[5] https://www.autism.org.uk/advice-and-guidance/what-is-autism

Informacije na portalu in v člankih so povzete po navedenih virih in so informativne narave. Pred vsakim zdravljenjem, izvedbo testiranj ali aplikacijo katerekoli terapije oz. prehranskih dopolnil, se posvetujte z uradnim zdravnikom ali licenciranim DAN zdravnikom. Portal Avtizemgovori ne zagovarja kakršnihkoli medicinskih oz zdravstvenih trditev. Navedene informacije so informativne in so prikaz dognanj in ugotovitev navedenih virov pri posameznem članku. 

E novice

*obvezna polja

Za pošiljanje obvestil uporabljamo Mailchimp. Zbrani podatki bodo uporabljeni izključno za namen obveščanja. Odjavite se lahko kadarkoli.Več tukaj.